In Uncategorized

Ella Francken onderhoudt de prachtige tuin van De Meevaart:

“Negen jaar geleden ben ik begonnen bij De Meevaart, vlak na de verbouwing. Ik liep hier binnen en er waren allemaal narcissen cadeau gegeven, maar die narcissen stonden in kleine bakjes en werden slecht na een tijdje, dus toen heb ik voorgesteld om ze in de tuin te planten. De tuin was destijds een wildernis en een zooi. Het puin van de verbouwing werd er zo in gelegd. Ik ben aan de tuin gaan werken en in de loop der jaren heb ik steeds meer grond erin gedaan en planten er in gezet.

Ik ben zelf hovenier van beroep, en daarnaast ook kok. Ik heb biodynamische opleiding gedaan en onder andere als werkbegeleider koken gewerkt op een zorgboerderij.

Vroeger was mijn grootste probleem in de tuin dat mensen overal peuken uittrapten. Dat vond ik altijd heel vervelend, ik was constant peuken er uit aan het halen. Nu is dat wel minder.

Voor een binnentuin zijn er eigenlijk te veel bomen, ze ontnemen veel licht. Als de bladeren weg zijn in het vroege voorjaar is er meer licht en daarom doen de bollen het hier ook zo goed. Er staan allerlei leuke bollen hier, ook stinzenplanten, daar ben ik liefhebber van. Dat zijn planten die uit het oosten komen en hier in de vorige eeuw in parken zijn gesetteld.

Nu komt de herfst en moet ik dat weer bijbenen… Ik hou niet zo van aangeharkte tuinen, maar het moet wel verzorgd zijn. Het is een kwestie van bijhouden. Woekerende planten weghalen, de rozen snoeien, bakken vernieuwen… Je kunt je net zo druk maken als je zelf wil!”

Recent Posts