In Uncategorized

Onmoet onze vrijwilliger Ismahan! Ismahan volgde de gratis mbo1 opleiding in de Meevaart, en is sindsdien onmisbaar als vrijwilliger. Dit is haar verhaal:

“Ik ben geboren in Somalië. Mijn vader overleed toen ik nog jong was, dus ik ben door mijn moeder opgevoed. Ik ben haar heel dankbaar dat zij als alleenstaande moeder acht kinderen heeft grootgebracht.

Zo lang ik mij kan herinneren is er geweld in ons land. Op mijn drieëntwintigste ben ik naar Nederland gevlucht. Aangekomen op Schiphol werd ik ondervraagd en  naar Ter Apel gebracht. Daarna heb ik een jaar in een asielzoekerscentrum gewoond. Die tijd was moeilijk: Ik sprak de taal niet en kende geen mensen. Maar na een jaar kreeg ik een verblijfsvergunning en een woning in Amsterdam.

In Amsterdam ontmoette ik mijn man en werd ik moeder van onze vier kinderen. Na een paar jaar wilde ik graag mijn Nederlands verbeteren. Ik begon met het volgen van trainingen bij Stichting Prachtvrouw, en ben daarna doorgegegaan met de mbo1 opleiding bij de Meevaart. In het begin was het eng, maar later werd het leuk! Ik kreeg meer zelfvertrouwen en ontmoette veel mensen, van allerlei verschillende culturen.

In Nederland mis ik “sadaqa” (liefdadigheid). Geven is in de Somalische cultuur heel belangrijk. Wat ik kan missen, stuur ik op naar mijn moeder in Somalië. Zij geeft het namens mij aan mensen die het nodig hebben. Maar het gaat niet alleen om geld geven, maar bijvoorbeeld ook om dat je anderen helpt. Van mijn moeder heb ik geleerd: wat je geeft, krijg je ook weer terug.”

Recent Posts