Het Keuken Collectief

Het Keuken Collectief – https://www.hetkeukencollectief.org/

In Amsterdam Oost laten we niemand achter!

Dit initiatief combineert ervaren buurtkoks die op vrijwillige basis in buurtkeukens hebben leren koken, met een commerciële lokale online maaltijd bezorgservice die zowel kwetsbare mensen als de middenstand bedient. Iedere kok biedt zijn/haar specialiteit aan, vaak geleerd van generatie op generatie met zorg en liefde bereid. Bewoners in Amsterdam-Oost die normaliter bij andere online platforms bestellen leren via deze buurtmaaltijden andere culturen kennen. Iedereen die online een maaltijd besteld, betaalt ook een maaltijd voor een kwetsbaar persoon (inbegrepen in de prijs). Diner met een doel. De prijsindicatie voor een maaltijd is 8,50 euro en de kosten voor bezorgservice zijn 1,50 euro, maar kunnen ook afgehaald worden. De bezorging wordt verzorgd door kansarme jongeren uit de buurt en worden betaald vanuit de bezorgers fee.

Het Keuken Collectief leert buurtkoks ondernemen:  Ze leren hun maaltijden aan te bieden in een professionele keuken operatie en leren oa kostprijs calculatie en planning door professionals (pro bono). Tegelijk worden kwetsbare mensen geholpen aan een maaltijd door hun buren en buurtkoks en hebben kansarme jongeren een baan als bezorger en bouwen zij zo meer zelfvertrouwen op.

Het keuken collectief draagt bij aan verduurzaming van Amsterdam Oost aangezien zo veel mogelijk ingrediënten worden gebruikt die partijen niet meer kunnen verkopen aan de consument en de rest van de ingrediënten worden gekocht bij lokale ondernemers en producenten.

Door op deze laagdrempelige en mooie manier voor elkaar te zorgen vergroot dit de sociale cohesie van de buurt en verkleint het de kloof tussen arm en rijk.

Buurtmaaltijden in de 1,5 meter samenleving

Tijdens de 1,5 meter samenleving kunnen de bestaande buurtkeukens hun maaltijden beperkt aanbieden om in het buurthuis met elkaar te eten. Ondanks deze beperkingen zien wij kansen om vanuit deze nieuwe samenwerking de buurtmaaltijden aan een breder publiek aan te bieden en iedere verkochte maaltijd te koppelen aan een gratis maaltijd voor een ander.

  • De maaltijden zijn op een gezamenlijke website te bestellen en te betalen.
  • Bestellingen kunnen de volgende dag op een gewenst tijdstip worden afgehaald of bezorgd.
  • De buurtkeukens bieden hun gerechten aan op een gezamenlijk platform.
  • De buurtkeukens krijgen op basis van kostprijscalculatie een maximale vergoeding voor de boodschappen en een vaste vrijwilligersvergoeding. Vanuit deze vergoedingen maken zij voor iedere verkochte maaltijd een gratis maaltijd voor een ander.
  • De duurzame verpakkingen worden aangeleverd door het platform.

Achtergrond maaltijd voorziening kwetsbare buurtbewoners door buurtkeukens: Door de COVID-19 crisis worden kwetsbare buurtbewoners hard geraakt. Daarom koken wij samen met de buurt maaltijden voor mensen die dat juist nu extra hard nodig hebben.  In de laatste 5 maanden hebben wij meer dan 30.000 maaltijden gratis kunnen uitdelen aan deze mensen op basis van eenmalige donaties uit de buurt. Dankzij de samenwerking tussen buurtkeukens, buurthulporganisaties, lokale horeca, leveranciers, gemeente en de donaties van buurtbewoners hebben wij dit in korte tijd kunnen realiseren.

Door nu door te gaan met een commerciële online maaltijd service met Het Keuken Collectief willen wij deze voorziening structureel aanbieden aan de buurt op een wijze die arm en rijk, en jong en oud, duurzaam met elkaar verbind. Iedereen wint.

NRC, 14 mei 2020: Gratis warme maaltijd voor wie het nodig heeft. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/14/iedereen-een-gratis-warme-maaltijd-a3999574